Neen. Tijdens officiële panna kampioenschappen is zuiver door de benen spelen, zonder balbezit nadien, voldoende om een panna te scoren.
Neen. De panna dient rechtstreeks vanaf de aanvaller zijn voeten te gebeuren. Een bal die vanaf de boarding door de tegenstander zijn benen gaat telt niet.
Neen. Een panna telt pas als het de bedoeling was van de aanvaller om doelbewust de bal door de benen te spelen.
Neen. Om een panna te kunnen scoren moet je reeds in balbezit (in aanval) zijn.
Een officiële panna wedstrijd duurt 3 minuten. Bij zuiver recreatieve wedstrijdjes zou je ook kunnen afspreken om tot 2 of 3 doelpunten te spelen. Op die manier is een snellere spelersrotatie mogelijk.
De speler met de meeste goals na 3 minuten wint de wedstrijd. Elk goal telt voor 1 punt. Als je tijdens de wedstrijd een panna kan geven is het onmiddelijk Game Over en win je ook de wedstrijd.
Bij gelijkspel wordt er in officiële wedstrijden 1 minuut overtime gespeeld. De speler die in de reguliere speeltijd het laatste de bal had start met balbezit in de overtime. In overtime kan je winnen door: 1) Een panna 2) Op twee doelpunten voorsprong te komen binnen de overtime 3) Het meeste doelpunten te hebben gescoord na de minuut overtime. Indien het na de overtime nog steeds gelijk staat wordt er gespeeld naar een Golden Goal (Sudden Death).
Wanneer de bal buiten gaat is het balbezit voor de speler die de bal niet het laatst heeft geraakt. In officiële wedstrijden wordt de klok gepauzeerd wanneer de bal buiten het pannaveld gaat. Bij recreatieve wedstrijdjes kan je de klok laten doorlopen om een snellere spelersrotatie te garanderen.
Ja. Doelpunten kunnen van overal binnen de pannakooi gemaakt worden.
Neen. Goals via de pannakooi boarding tellen niet.
Na een doelpunt krijgt de tegenspeler onmiddellijk terug balbezit vanaf zijn eigen goal. De doelpuntenmaker dient de tegenspeler minstens 1m afstand te geven om het panna spel terug te starten.
Bij een fout (ruw spel, handsbal, etc.) krijgt de tegenstander balbezit.
Een panna wedstrijd start met de bal tussen de rug van beide spelers geklemd. Bij het startsignaal draaien beide spelers zich om te strijden voor het eerste balbezit.
De ideale bal voor een panna wedstrijd is een low-bounce bal maatje 4. Net zoals in het zaalvoetbal dus. Uiteraard kan panna ook perfect met een “gewone bal” gespeeld worden.
Ja. Officiële wedstrijden worden geleid door een panna scheidsrechter. Tijdens recreatieve wedstrijdjes is dit niet altijd nodig.
Panna is een Surinaams woord dat “poortje” betekent. In het straatvoetbal werd het een synoniem voor je tegenstander door de benen te spelen.
Wilt u meer info over onze pannakooien? Of heeft u interesse in een toernooi, show of workshop?